strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Pieczeń z kulki dzika
Składniki:
1 kg kulki młodego dzika
umytej
osuszonej i związanej 1/3łyżeczki soli ziołowej 3 łyżki mąki . 50 g chudego wędzonego boczku
pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżki stopionego masła 1/4I bulionu mięsnego 3-4 cienkie plasterki świeżej słoniny
10 x 20 cm . 1/4 I białego wytrawnego wina 3-4 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki pieprz i sól-
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200° C. Mięso natrzeć solą ziołową i obtoczyć w mące. W brytfannie stopić bo-czek, dodać stopione masło i dobrze obsmażyć pieczeń ze wszystkich stron. Dolać bulion. Na mięsie ułożyć plasterki słoniny. Brytfannę przykryć pokrywą i (zależnie od wieku zwierzęcia) dusić do miękkości 2-21/2 godziny. W tym czasie kilkakrotnie mięso obracać, za każdym razem przykrywając je słoniną i po upływie 1 godziny dolewać po trochu białe wino. Gotową pieczeń zdjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym piecyku przy otwartych drzwiczkach. Sos wygotować, aż będzie zawiesisty, domieszać śmietankę i przyprawić do smaku. Zdjąć plastry słoniny i wiążące nitki, pokroić. Dodatki: puree z kasztanów jadalnych wymieszana z masłem brukselka lub czerwona kapusta.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton