| Potrawa: Boeuf Stroganow z dzika | |
| Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju
500 g polędwicy z dzika - . pokrojonej na paseczki szerokości 1 cm
1 duża obrana i posiekana cebula
1 liść laurowy 1/4łyżeczki tymianku
1 łyżka pasty pomidorowej 1/4łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżki ekstraktu z dziczyzny
1/8 I białego wytrawnego wina
1 łyżka masła ź 1 łyżką mąki
150 g 30% śmietanki 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, szybko zrumienić paseczki mięsa i przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić liść laurowy, cebulę i tymianek, zeszklić. Domieszać pastę pomidorową, musztardę i ekstrakt z dziczyzny, dolać wino, chwilę pogotować. Zagęścić masłem i mąką. Dodać śmietankę i sok cytrynowy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i odstawić na bok. Włożyć mięso do gorącego sosu, aby się zagrzało. Podawać. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|