strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
 
Potrawa: Zapiekanka z resztek pieczeni z zająca
Składniki:
Resztki zajęczej pieczeni
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
5-6 marynowanych grzybów
100 g tartego żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Obrać zająca z najdrobniejszych kawałków mięsa. W rondelku przygotować zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać kawałki zajęczego mięsa i pokrojone w paseczki marynowane grzyby, zalać śmietaną i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przełożyć do żaroodpornego półmiska wysmarowanego masłem, posypać tartym serem, obłożyć plasterkami masła i zapiec w piekarniku.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton