strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zapiekanka z resztek pieczeni z zająca
Składniki:
Resztki zajęczej pieczeni
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
5-6 marynowanych grzybów
100 g tartego żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Obrać zająca z najdrobniejszych kawałków mięsa. W rondelku przygotować zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać kawałki zajęczego mięsa i pokrojone w paseczki marynowane grzyby, zalać śmietaną i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przełożyć do żaroodpornego półmiska wysmarowanego masłem, posypać tartym serem, obłożyć plasterkami masła i zapiec w piekarniku.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton