strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Filety z dzika
Składniki:
6 filetów z młodego dzika sól i pieprz . . 1 łyżka soku cytrynowego 4 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek mąki 2 łyżki maska
1 łyżka oleju Na sos: 2-3łyżki pasty pomidorowej 100 ml wytrawnego białego wina 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny 100 g 30% śmietanki sól i pieprz szczypta cukru-
Sposób przygotowania:
Filety natrzeć solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i oliwą, zostawić na 2 godziny. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej. Mięso obsmażyć szybko z obu stron, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Wyjąć i trzymać w cieple. Na patelni rozmieszać pastę pomidorową, wlać wino i ekstrakt z dziczyzny, wymieszać razem i chwilę pogotować. Dodać śmietankę, sól, pieprz i cukier. Zagotować jeszcze raz. Włożyć filety do gorącego sosu. Niech w nim poleżą kilka minut.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton