| Potrawa: Comber zajęczy z kaparami | |
| Składniki: 2 combry zajęcze obrane z żylastych błon
600 ml surowej marynaty z białego wina
3 łyżki masła 3łyżki oleju 300 ml bulionu mięsnego
pieprz i sól 8 łyżek kaparów 500 g kwaśnej śmietany
| Sposób przygotowania: Combry włożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, zalać marynatą i na 12 godzin wstawić pod przykry-ciem do lodówki, często mięso prze-wracając. Następnie wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 175° C. Masło i olej rozgrzać w brytfannie, obsmażyć combry ze wszystkich stron. Ułożyć je dużą polędwicą do góry, wlać połowę przecedzonej zalewy i bulion. Doprowadzić do wrzenia i dusić 45 minut bez przykrycia. Często polewać sosem. Uduszone combry wyjąć i trzymać w cieple.
Resztę przecedzonej marynaty wlać do brytfanny, wygotować do gęstości i mocno przyprawić pieprzem i solą. Domieszać kapary i kwaśną śmietanę, zagrzać, ale już nie gotować. Sprawdzić smak jeszcze raz i odstawić na 8 minut. Wyciąć duże i małe polędwice, pokroić je na grube plastry i polać sosem.
Dodatki: kluski kartoflane , puree z kartofli, makaron. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|