| Potrawa: Zając faszerowany | |
| Składniki: Do nadzienia:
1łyżka masła 1 łyżka oleju 1 wątróbka z zająca obrana błon i żyłek - . –-
1 cebula obrana i drobno posiekana 1 ząbek czosnku obrany o drobno posiekany –
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 150 g mielonej wieprzowiny
3 kromki białego pieczywa z okrojoną skórką
namoczonego w 40 ml bulionu 100 g chudej gotowanej szynki drobno posiekanej
2jajka skórka otarta z 1/2-sparzonej i wysuszonej cytryny 1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka majeranku drobno posiekanego
1/2 łyżeczki tymianku 8 utłuczonych jagód jałowca
sól i pieprz
1 mały młody zając obrany z błon i naszpikowany
pieprz - .
4 łyżki stopionego masła 200 g 30% śmietanki
4łyzki kornaku 1 łyżka galaretki
porzeczkowej sól --. -
| Sposób przygotowania: Masło i olej rozgrzać na patelni i podsmażyć wątróbkę. Wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć na złoty kolor, wsypać pietruszkę i razem smażyć jeszcze przez chwilę. Wątróbkę wyjąć z patelni, ostudzić i drobno posiekać. Wszystkie składniki nadzienia dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Napełnić farszem zająca i zaszyć. Piekarnik rozgrzać do 250° C. Poło-żyć zająca w brytfannie, mocno po-pieprzyć, polać masłem i piec 15 minut, po czym ogień zmniejszyć do 170°C, polać mięso śmietaną. Piec przez 50-60 minut, często polewając sosem. Gotową pieczeń wyjąć i trzy-mać w cieple. Do sosu domieszać koniak i galaretkę porzeczkową, wygotować. Przyprawić solą i pieprzem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|