| Potrawa: Comber zajęczy z czerwonym Martini | |
| Składniki: Do marynowania:
2 combry zajęcze sprawione umyte osuszone
1/4 I czerwonego Martini
1 liść laurowy
szczypta sproszkowanego rozmarynu
2 łyżki masła 1 łyżka oleju
pieprz
1 obrana i drobno posiekana cebula
Do sosu: 150 g 30% śmietanki
1 łyżeczka drobno posiekanej melisy
sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Comber włożyć do naczynia, zalać Martini, dodać liść laurowy i rozmaryn i marynować 2-3 godziny. Następnie comber wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 170°C.
W brytfannie rozgrzać masło z olejem i obrumienić szybko mięso ze wszystkich stron. Położyć wklęsłą stroną do dołu, posypać pieprzem. Obok rozłożyć cebulę i podsmażyć na złoto. Wlać marynatę i piec w piekarniku 4015 minut, często Polewając sosem. Gotowy comber wyjąć i trzymać w wyłączonym piecyku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Do sosu dodać śmietanę, melisę, doprawić solą i pieprzem. Comber podawać razem z sosem.
Dodatki: krokiety ziemniaczane i czerwona kapusta | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|