strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Comber zajęczy z czerwonym Martini
Składniki:
Do marynowania: 2 combry zajęcze
sprawione
umyte osuszone 1/4 I czerwonego Martini 1 liść laurowy szczypta sproszkowanego rozmarynu 2 łyżki masła
1 łyżka oleju
pieprz 1 obrana i drobno posiekana cebula Do sosu: 150 g 30% śmietanki 1 łyżeczka drobno posiekanej melisy sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Comber włożyć do naczynia, zalać Martini, dodać liść laurowy i rozmaryn i marynować 2-3 godziny. Następnie comber wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 170°C. W brytfannie rozgrzać masło z olejem i obrumienić szybko mięso ze wszystkich stron. Położyć wklęsłą stroną do dołu, posypać pieprzem. Obok rozłożyć cebulę i podsmażyć na złoto. Wlać marynatę i piec w piekarniku 4015 minut, często Polewając sosem. Gotowy comber wyjąć i trzymać w wyłączonym piecyku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Do sosu dodać śmietanę, melisę, doprawić solą i pieprzem. Comber podawać razem z sosem. Dodatki: krokiety ziemniaczane i czerwona kapusta
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton