| Potrawa: Faszerowany udziec zajęczy | |
| Składniki: 2 udźce zajęcze -
200 ml maślanki
4 utłuczone jagody jałowca
Do nadzienia:
100 g mielonej wieprzowiny
1 kromka białego pieczywa bez skórki namoczonego w 2 łyżkach śmietany 1/2 ząbka czosnku obrane i drobno posiekanego
2 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki 1/2 łyżeczki soli ziołowej
1 żółtko 2 łyżki madery
2 łyżki oleju 2 łyżki masła
1 obrana i drobno posiekana cebula 1 pęczek włoszczyzny oczyszczonej i drobno pokrojonej
6 drobno utłuczonych jagód jałowca 200 ml czerwonego wina
100 g 30% śmietanki
1 łyżka galaretki porzeczkowej
| Sposób przygotowania: Oba udźce włożyć do miski, zalać je maślanką z utłuczonymi jagodami jałowca. Pod przykryciem wstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć, obmyć, osuszyć i zdjąć błonę. Po wewnętrznej stronie przeciąć mięso aż do kości i ostrożnie wyjąć kości i ścięgna. Kości porąbać na małe kawałki. Mięso lekko pobić, złożyć wewnętrznymi stronami do siebie i wzdłuż trzech brzegów zszyć nicią. Składniki farszu dobrze wymieszać. Przygotowaną „torbę" napełnić farszem i zaszyć czwarty jej brzeg. W dużej brytfannie rozgrzać masło i olej, szybko obsmażyć mięso, dodać porąbane kości, cebulę, jarzyny i również obsmażyć. Zmniejszyć ogień, wrzucić jałowiec, wlać wino i przykrywszy brytfannę dusić 60 minut. Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito, z powrotem wlać do brytfanny i gotować, aż zgęstnieje. Wtedy domieszać śmietankę, galaretkę porzeczkową i mocno przyprawić do smaku. Dodatek: kiszona kapusta. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|