| Potrawa: Medaliony z zająca | |
| Składniki: 1 comber zajęczy obrany z błon 15 smardzów 4 łyżki masła
8łyżek koniaku pieprz 8 łyżek madery 100 g peklowanego ozora wołowego pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm 2łyżki ekstraktu mięsnego lub z dziczyzny pieprz i sól
| Sposób przygotowania: Polędwice starannie odciąć od kości i pokroić poprzecznie na 3 części. Z resztek mięsa i porąbanych kości ugotować ekstrakt . Smardze moczyć 30 minut w letniej wodzie, po czym odlać ją, a grzyby pokroić na cienkie paseczki. W brytfance rozgrzać masło i szybko obsmażyć medaliony po obu stronach. Wlać koniak, zmniejszyć ogień. Posypać mięso pieprzem, dodać maderę, smardze, ozór i pod przykryciem dusić 15 minut na małym ogniu. Następnie medaliony wyjąć i trzy-mać w cieple, a do brytfanki wlać ekstrakt mięsny, trochę go pogotować, przyprawić pieprzem i solą. Dodatek: Puree z pieczarek podane w foremkach pasztecikowych z ciasta. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|