| Potrawa: Polędwica z zająca z jabłkami | |
| Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju małe i duże polędwice zająca obrane z błon
1 obrana i posiekana cebula 150 ml bulionu mięsnego 8utłuczonych jagód jałowca
1 duży liść laurowy 1 gałązka tymianku
1/4łyżeczki pieprzu
Do sosu: 6 łyżek calvadosu 300 ml bulionu mięsnego
lub z dziczyzny 150 ml śmietany . sól i pieprz
4 łyżki masła
2 duże kwaskowe jabłka obrane bez gniazd nasiennych pokrojone w plastry 1 cm grubości
około 10 łyżeczek konfitury z borówek-
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 165° C. Masło i olej rozgrzać w brytfannie i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i zeszklić ją. Wlać bulion, odskrobać resztki z dna, dodać przyprawy ziołowe i pieprz. Przykryć i dusić 30 minut w piekarniku, często polewając mięso sosem. Filety przechować w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito, wlać z powrotem do brytfanny, wymieszać z calvadosem, bulionem i śmietaną, wygotować, posolić i popieprzyć.
Równocześnie na patelni rozgrzać masło i smażyć plasterki jabłek z obu stron, aż będą miękkie. Polędwice kroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem i udekorować jabłkami, na środku każdego kry położyć 1 łyżeczkę konfitury z borówek.
Dodatek: krokiety ziemniaczane. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|