| Potrawa: Polędwica z zająca z rodzynkami i orzechami | |
| Składniki: 250 g puree z selera
Do sosu:
3 czubate łyżki cukru ...
6łyżek octu winnego
300 ml bulionu dziczyzny 3 łyżki keczupu
3 łyżki ekstraktu ź dziczyzny. lub innego mięsnego i 3/4 łyżeczki pieprzu sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością
zimnej wody 3-4 łyżki rodzynek namoczony w wodzie i odcedzonych
3 łyżki ziaren pinii zrumienionych w piecyku
1 comber zajęczy obrany z błon 3 łyżki masła
1 łyżka oleju - .... pieprz i sól ..
| Sposób przygotowania: Przyrządzić puree z selera. Do rondelka wsypać cukier i postawić na małym ogniu. Cukier zacznie się topić i powoli zamieniać w złocisty karmel. Trzeba bardzo uważać, aby cukier się nie przypalił.
Do karmelu wlać ocet, potem bulion i wygotować do około 100 ml. Dodać keczup, ekstrakt i pieprz, posolić. Rozmieszać z mąką ziemniaczaną i gotować, aż sos zrobi się gęsty. Wsypać rodzynki i ziarna pinii. Wyciąć ostrożnie duże polędwice z górnej i małe z dolnej części combra. Duże pokroić skośnie na plastry 3-4 cm grubości, lekko pobić i uformować. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Na średnim ogniu smażyć plastry polędwicy i małe filety w całości, po 4 minuty z każdej strony. Trzeba uważać, aby były dobrze usmażone, ale nie przypalone. Posypać je pieprzem i solą. Na środku półmiska ułożyć puree z selera, dookoła plastry polędwicy i polać sosem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|