| Potrawa: Kiełbaski z zająca | |
| Składniki: Przodek zajęczy (ok. 1 kg) 250 g słoniny białka z 3 jajek sól pieprz ćwierć łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego jelito wieprzowe.
| Sposób przygotowania: Dokładnie oczyszczone jelito wieprzowe wymyć w słonej wodzie. Obrane z kości mięso i słoninę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, ziele i ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wyrobić masę.
Osuszone jelito wypełnić mielonym mięsem, zasznurować końce. Wędzić w chłodnym dymie około godziny. Następnie wrzucić kiełbasę do wrzącej wody i trzymać w niej ok. 10 minut (nie gotować!). Wyjąć, powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Podawać lekko pod-smażoną. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|