| Potrawa: Mięso z zająca duszone | |
| Składniki: 4 udźce z zająca oczyszczone ż żylastych błon zewnętrznych
i ścięgien pokrojone na kawałki wielkości 2-3 cm
1/2łyżeczki pieprzu 12-1 łyżeczki soli
30 utłuczonych jagód jałowca
4 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku 4 łyżeczki pokruszonego majeranku 2 łyżeczki posiekanej trybuli
4 krymki pokruszonego żytniego chleba
500 g boczku wieprzowego bez kości i skóry pokrojonego w kistkę wielkości 1 1/2 cm 4 łyżki galaretki porzeczkowej
zmieszanej z 1 łyżeczką ostrej musztardy
1.łyżka otartej skórki.. . cytrynowej i 80 ml octu winnego
550-600ml czerwonego wytrawnego wina
550-600 mI bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego
| Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 250° C. W ogniotrwałym garnku z pokrywą ułożyć warstwę mięsa z zająca, posypać częścią jarzyn, przypraw i pokruszonego chleba, na to ułożyć warstwę boczku i powtarzać układanie kolejno aż do zużycia wszystkich składników. Na wierzchu rozsmarować galaretkę porzeczkową zmieszaną z musztardą, zalać winem i bulionem, nałożyć pokrywę i wstawić do piekarnika. Po upływie 20-25 minut, gdy potrawa już się lekko gotuje, zmniejszyć temperaturę do 165° C i dusić 2 1 /2 godziny. Następnie przyprawić do smaku, a z po-rąbanych kości i resztek mięsnych ugotować ekstrakt do następnego posiłku.
Dodatek: kluski kartoflane lub grzanki. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|