| Potrawa: Roladki z zająca w galaretce z czerwonego wina | |
| Składniki: 2 udźce z zająca oczyszczone z żylastych zewnętrznych błon
2 łyżeczki pasty sardelowej pieprz i sól-
4łyżki chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę -
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki drobno posiekanych korniszonów
1 I bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego bulionu – 1/4 I czerwonego wytrawnego wina
1-2 łyżki octu
Do dekoracji:
2jajka na twardo obrane i pokrojone na plasterki
2 pomidory sparzone obrane
i pokrojone na plasterki ` 1/2 cytryny pokrojonej na małe kawałki
4 gałązki pietruszki
| Sposób przygotowania: Udźce rozciąć po wewnętrznej stronie i ostrożnie usunąć ścięgna i kości. Z każdego udźca wykroić po 2 piękne sznycle. Lekko je rozbić, od wewnętrznej strony posmarować pastą sardelową, popieprzyć i trochę osolić. Wymieszać boczek z kaparami i ogórkami, po 1 łyżeczce mieszanki kłaść na każdy sznycel, zwijać w rolkę, związać lub spiąć wykałaczką. Zagotować bulion z winem, włożyć Roladki i na małym ogniu gotować do miękkości około 60-70 minut. Płyn powinien bardzo leciutko wrzeć. Wystudzić, Roladki wyjąć, usunąć nitki lub wykałaczki. Płyn przyprawić octem i przyrządzić z niego 1l galarety . Do wypłukanej zimną wodą formy wlać centymetrową warstwę tej galarety, ostudzić, ułożyć na niej Roladki, zalać resztą galarety i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretę wyrzucić na półmisek i udekorować plastrami jajek, pomidorów, kawałkami cytryny i zieloną pietruszką.
Dodatki: smażone kartofle i sos remuladowy lub grzanki z masłem i sos Cumberland. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|