strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Roladki z zająca w galaretce z czerwonego wina
Składniki:
2 udźce z zająca oczyszczone z żylastych zewnętrznych błon 2 łyżeczki pasty sardelowej pieprz i sól- 4łyżki chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę - 2 łyżki posiekanych kaparów 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów 1 I bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego bulionu – 1/4 I czerwonego wytrawnego wina 1-2 łyżki octu Do dekoracji: 2jajka na twardo obrane i pokrojone na plasterki 2 pomidory sparzone
obrane i pokrojone na plasterki ` 1/2 cytryny pokrojonej na małe kawałki 4 gałązki pietruszki
Sposób przygotowania:
Udźce rozciąć po wewnętrznej stronie i ostrożnie usunąć ścięgna i kości. Z każdego udźca wykroić po 2 piękne sznycle. Lekko je rozbić, od wewnętrznej strony posmarować pastą sardelową, popieprzyć i trochę osolić. Wymieszać boczek z kaparami i ogórkami, po 1 łyżeczce mieszanki kłaść na każdy sznycel, zwijać w rolkę, związać lub spiąć wykałaczką. Zagotować bulion z winem, włożyć Roladki i na małym ogniu gotować do miękkości około 60-70 minut. Płyn powinien bardzo leciutko wrzeć. Wystudzić, Roladki wyjąć, usunąć nitki lub wykałaczki. Płyn przyprawić octem i przyrządzić z niego 1l galarety . Do wypłukanej zimną wodą formy wlać centymetrową warstwę tej galarety, ostudzić, ułożyć na niej Roladki, zalać resztą galarety i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretę wyrzucić na półmisek i udekorować plastrami jajek, pomidorów, kawałkami cytryny i zieloną pietruszką. Dodatki: smażone kartofle i sos remuladowy lub grzanki z masłem i sos Cumberland.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton