| Potrawa: Dziki królik na słodko-kwaśno z czekoladą | |
| Składniki: 500 g mięsa z dzikiego królika pokrojonego na kawałki 300 ml surowej zalewy z białego
wina 4 łyżki masła
100 ml octu 300 ml mocnego sosu
1-1 1/2 filiżanki wiśni
4 łyżki utartej czekolady
| Sposób przygotowania: Mięso włożyć do marynaty, przykryć, wstawić w chłodne miejsce i kilka razy odwrócić. Po upływie 24 godzin wyjąć je i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i kawałki mięsa obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać ocet, 80 ml przecedzonej marynaty i sos. Przykryć i dusić na małym ogniu 50 minut. Następnie wyłowić mięso i trzymać w cieple. Do sosu dodać wiśnie, zagotować, wsypać czekoladę i rozpuścić ją mieszając. Przyprawić do smaku i polać mięso. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|