| Potrawa: Dziki królik z papryką | |
| Składniki: 1 młody dziki królik podzielony na części
ścianek wewnętrznych i pestek pokrojone w paski
1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki octu
3 łyżki oleju sól
pieprz 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu 2 liście laurowe
1 duży ząbek czosnku obrany i drobno posiekany
1 łyżeczka tymianku
4 łyżki octu
70 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ekstraktu mięsnego 4 łyżki oliwy z oliwek
po 3 strąki zielonej i czerwonej papryki oczyszczone
| Sposób przygotowania: Mięso królika odciąć od kości i pokroić na kawałki równej wielkości Z kości i resztek mięsa ugotować ekstrakt i zamrozić na zapas. W dużym rondlu rozgrzać masło i olej. Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Posypać solą i pieprzem, dodać rozmaryn, liście laurowe, czosnek i tymianek. Skropić octem i przemieszać. Następnie wlać wino i ekstrakt, zmniejszyć temperaturę, przykryć i dusić przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Równocześnie w drugim rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć paprykę, wsypać pieprz, wlać ocet i pod przykryciem dusić na małym ogniu do miękkości. Do mięsa dodać paprykę. Wszystko razem wymieszać i zostawić na 5 minut.
Dodatek: polenta | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|