| Potrawa: Ragout z królika Z Curry |  |
| Składniki: 1 młody dziki królik podzielony na części
4 łyżki mąki - --
3 łyżki oleju
1 obrana i drobno posiekana cebula pieprz i sól 1/4 I białego wytrawnego wina
1/4I jasnego bulionu mięsnego
1 duże kwaskowe jabłko obrane i pokrojone na kawałki
2 łyżeczki curry - 450 ml śmietany
2 łyżki soku cytrynowego
| Sposób przygotowania: Kawałki królika obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać olej i szybko zrumienić cebulę i mięso, posolić i popieprzyć, wlać wino. Następnie dolać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać jabłko, curry i śmietanę. Przykryć i dusić przez godzinę, po czym mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos wygotować, aż będzie gęsty. Przyprawić sokiem cytrynowym. Dodatek: ryż. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|