strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sałatka z dzikiego królika
Składniki:
300 g ugotowanych resztek z królika
pokrojonych na równe paseczki 3 marchewki
oskrobane
ugotowane i pokrojone w cienkie plasterki 2 jabłka obrane
bez pestek
pokrojone w paski -1/4 selera
obranego
grubo utartego 2 łyżki posiekanego estragonu 2/3 filiżanki grubo posiekanych orzechów laskowych 1 filiżanka pieczarek
oczyszczonych i pokrojonych na cienkie plasterki 1/2 korniszona pokrojonego w drobną kostkę . -2 jajka na twardo grubo posiekane twarda środkowa część główki sałaty
pokrojona w cienkie paseczki Do sosu: 1 1/2 łyżeczki ostrej m 3łyżki octu 3łyżki soku cytrynowe 1/2 łyżeczki soli pieprz
6łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Mięso, marchew, jabłka, seler, estragon, orzechy, pieczarki, korniszon, jajka i sałatę włożyć do salaterki. Musztardę, ocet, sok cytrynowy, sól i pieprz tak długo ubijać małą trze-paczką, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodać olej, sałatkę polać sosem, wymieszać, doprawić.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton