strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant z jabłkami
Składniki:
1 młody sprawiony bażant
pieprz 3 łyżki stopionego masła 2 cienkie plasterki świeżej słoniny
10x20 cm - 1 cebula obrana i drobno posiekana 6 łyżek calvadosu - . 1 duże jabłko
bez gniazda nasiennego
grubo starte 50 ml wina jabłkowego
2 łyżki masła 2- średnio kwaskawe jabłka
obrane
z wyciętymi gniazdami nasiennymi
pokrojone na plastry grubości 3 m 200 ml śmietany sól i pieprz
4 łyżki calvadosu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220°C. Bażanta w środku i po wierzchu natrzeć pieprzem i posmarować stopionym masłem. Owinąć przez piersi plasterkami słoniny i związać. Położyć ptaka na grzbiecie w natłuszczonej masłem brytfannie i wsunąć do piekarnika na 15 minut. Rozłożyć obok ptaka cebulę i wymieszać z tłuszczem. Piec następne 20 minut, często polewając. Następnie postawić na płycie, wlać calvados i zapalić. Dodać grubo starte jabłko, posypać pieprzem. Dolać wino jabłkowe, zagotować i pod przykryłem dusić w piekarniku jeszcze 30 minut w 175°C. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i plastry jabłek lekko podsmażyć, potem udusić, aby były miękkie, ale się nie rozpadły, i trzymać w cieple. Zdjąć słoninkę, bażanta polać śmietaną i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć, trzymać w cieple. Sos trochę wygotować, doprawić solą i pieprzem, domieszać calvados. Podzielonego na porcje bażanta polać sosem i otoczyć plasterkami jabłek. Dodatek: usmażone na maśle grzanki z białego pieczywa.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton