strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Filety z piersi bażanta
Składniki:
4 filety z piersi bażanta bez kości i skóry
sól pieprz
4 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20cm
3łyzki masła
Sposób przygotowania:
Filety posypać solą i pieprzem i owinąć każdy z nich plasterkiem słoniny. Na patelni rozgrzać masło i na małym ogniu smażyć filety z obu stron około 10 minut. Następnie zdjąć słoninę i mięso krótko zrumienić. Dodatki: puree z kasztanów jadalnych lub duszone pieczarki i sos z madery INNE WARIANTY > Sos spod filetów zalać 40 ml koniaku lub whisky, dodać resztki odskrobane z dna patelni. Wymieszać z 1-2 łyżkami ekstraktu z dziczyzny i 100 ml śmietany, wygotować, aż będzie gęsty. Osolić i popieprzyć. Podawać ze szpinakiem. > FILETY Z BAŻANTA NA Z1MN0: p1aS-try jabłka grubości 1 cm usmażyć na maśle, ostudzić i ułożyć na półmisku. Upieczone i wystudzone filety pokroić skośnie, położyć na plastrach jabłek i pokryć galaretą
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton