| Potrawa: Kuropatwy z brzoskwiniami |  |
| Składniki: 2 młode sprawione kuropatwy pieprz 1 łyżka stopionego masła 2 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20cm
3 łyżki masła
2 dojrzałe brzoskwinie sparzone obrane przekrojone na pół bez pestek (lub z konserwy)
Do sosu: 1I2 I bulionu z dziczyzny . 33)
lub z drobiu 100 ml białego wina
2 łyżki octu 1/4łjrżeczki pieprzu 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny
2 łyżki galaretki porzeczkowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością
zimnej wody 2 łyżki masła
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy natrzeć pieprzem wewnątrz i z wierzchu. Posmarować stopionym masłem, obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać. Na brytfance, która będzie mogła pomieścić 2 kuropatwy rozpuścić łyżkę masła, ułożyć ptaki słoninką do góry i piec 30 minut, często polewając tłuszczem. W tym czasie w reszcie masła udusić połówki brzoskwiń, trzymać je w cieple. Z kuropatw zdjąć słoninę i prze-chować w cieple, aby później - drobno pokrojoną - podać razem z pieczystym. Przez następne 10-15 minut zrumienić ptaka, często polewając sosem. trzymać w cieple.
Sos odtłuścić, wlać do niego bulion, wino i ocet, popieprzyć i wygotować do 100 ml. Dodać ekstrakt z dziczyzny i galaretkę porzeczkową. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Wymieszać z masłem. Sos podawać osobno | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|