| Potrawa: Gotowane kuropatwy na puree z groszku |  |
| Składniki: 2starsze sprawione kuropatwy
1 pęczek włoszczyzny czyszczonej i drobno pokrojonej
1 cebula obrana
i pokrojona na ćwiartki
szczypta tymianku 1 liść laurowy
2 ziarna pieprzu --- 1 I lekko osolonej wody 250 g puree zielonego groszku
| Sposób przygotowania: Kuropatwy, włoszczyznę, cebulę, zioła i pieprz włożyć do garnka. Po doprowadzeniu do wrzenia zimnej- szyć temperaturę, żeby woda leciutko gotowała się pod przykrywką. Po upływie 60 minut kuropatwy powinny być miękkie. Wówczas wyjąć je z rosołu, odłączyć mięso od kości i skóry, pokroić na plasterki i kawałki, położyć na groszku. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|