strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Gotowane kuropatwy na puree z groszku
Składniki:
2starsze sprawione kuropatwy 1 pęczek włoszczyzny
czyszczonej i drobno pokrojonej 1 cebula obrana i pokrojona na ćwiartki szczypta tymianku 1 liść laurowy 2 ziarna pieprzu --- 1 I lekko osolonej wody 250 g puree zielonego groszku
Sposób przygotowania:
Kuropatwy, włoszczyznę, cebulę, zioła i pieprz włożyć do garnka. Po doprowadzeniu do wrzenia zimnej- szyć temperaturę, żeby woda leciutko gotowała się pod przykrywką. Po upływie 60 minut kuropatwy powinny być miękkie. Wówczas wyjąć je z rosołu, odłączyć mięso od kości i skóry, pokroić na plasterki i kawałki, położyć na groszku.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton