| Potrawa: Kuropatwy na sposób hiszpański | |
| Składniki: 2 młode sprawione kuropatwy
pieprz
2 łyżki stopionego masła
2 plasterki świeżej słoniny 10x20cm
Do sosu:
4 duże obrane ząbki czosnku cienko skrojona pokrojona na kawałki skórka z 2 pomarańczy 18 I mocnego bulionu z drobiu lub bulionu z proszku 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z 2 pomarańczy
pieprz i sól
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem. Na piersiach położyć po plasterku słoniny, schować pod nie skrzydełka i udka, mocno obwiązać nicią. Resztę stopionego masła wlać do brytfanny, kuropatwy ułożyć piersią do góry i, często polewając, piec 30 minut.
W tym czasie ugotować w małej ilości wody czosnek i skórkę pomarańczową, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito. Z kuropatw zdjąć słoninkę, którą później, drobno pokrojoną, można podać razem z ptakami. Dopiec kuropatwy przez następne 15 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem, i trzymać w cieple. Odtłuścić sos, dolać bulion z drobiu, wygotować nieco i połączyć z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczowych. Wlać sok pomarańczowy, przyprawić pieprzem i solą. Kuropatwy polać sosem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|