strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Kuropatwy w cieście
Składniki:
6 młodych sprawionych kuropatw 6 łyżek soku cytrynowego sól i pieprz masło do obsmażania olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kuropatwy przeciąć wzdłuż na połowy, odciąć kości grzbietowe i ostrożnie wyjąć żeberka. Połówki ptaków ugnieść ręką, aby były możliwie płaskie. Natrzeć sokiem cytrynowym, posypać solą i pieprzem. Zanurzać je w cieście i smażyć na złoty kolor we frytkownicy lub na patelni napełnionej gorącym olejem. Odsączać na bibule kuchennej.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton