| Potrawa: Kuropatwy z zieloną papryką | |
| Składniki: 2młodesprawione kuropatwy 1 obrany rozniecony ząbek czosnku 1%2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki stopionego masła 2 cienkie plasterki słoniny 10x20cm
Na jarzynkę: 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 obrana i posiekana cebula
2 strąki zielonej papryki bez pestek i ścianek wewnętrznych pokrojone
w drobną kostkę 1 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki pieprzu szczypta pieprzu cayenne
4 łyżeczki rodzynek
1 kwaskawe jabłko obrazie bez gniazda nasiennego drobno pokrojone . 6 łyżek 30% śmietanki
gól i pieprz
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy natrzeć w środku i z wierzchu pieprzem, posmarować stopionym masłem. Plasterki słoniny położyć na piersiach, schować pod nie skrzydełka, nóżki i dobrze obwiązać kuchenną nicią. Resztę topionego masła wlać do brytfanki. Położyć w niej kuropatwy piersią do góry. i piec w piekarniku 30 minut.
W tym czasie rozgrzać w rondelku masło i oliwę, wrzucić cebulę, wy-mieszać ją z tłuszczem, dodać paprykę i podsmażyć lekko, mieszając. Zmniejszyć ogień, wsypać tymianek, pieprz, pieprz cayenne i w rondelku z uchyloną pokrywką dusić prawie do miękkości. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać rodzynki i jabłko. Zdjąć z kuropatw plaster-ki słoniny i, drobno pokrojone, podać razem z pieczystym. Sos odtłuścić, do brytfanki włożyć paprykę. Kuropatwy polać śmietanką. Piec jeszcze 10-15 minut, polewając kilka razy sosem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|