| Potrawa: Gołąb na dziko | |
| Składniki: 1 gołąb oskubany i wypatroszony pieprz
1 cienki plasterek świeżej słoniny 10x20cm
1 łyżka masła 25 g przerośniętego boczku
po krojonego w drobną kostkę 1 mała cebula obrana i drobno posiekana
1 pęczek włoszczyzny oczyszczony i drobno pokrojony 50 ml gorącego mocnego bulionu
Na farsz:
1 kromka białego pieczywa
bez skórki namoczona w 3 łyżkach mocnego bulionu
wątróbka gołębia drobno posiekana serce gołębia drobno posiekane
5 drobno utłuczonych jagód jałowca trochę soli pieprzu
szczypta otartej skórki cytry nowej 2łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki koniaku trochę pieprzu
Do sosu: 1 łyżeczka mąki zmieszana z małą ilością zimnej wody
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka galaretki porzeczkowej
50 ml czerwonego wytrawnego wina pieprz i sól
| Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 225°C. Gołębia umyć wewnątrz i z wierzchu zimną wodą i osuszyć. Wymieszać dobrze składniki farszu. Napełnić nim ptaka i zapiąć otwór wykałaczkami. Posypać po wierzchu pieprzem, na piersi położyć plasterek słoniny, schować pod niego nóżki i skrzydełka, mocno związać. Rozpuścić masło w bryt-fance, włożyć ptaka razem z cebulą i włoszczyzną. Piec w piekarniku 25 minut. Dolać bulion, zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec dalsze 25 minut, następnie wyjąć gołębia i trzy-mać w cieple. Sos przetrzeć, z powrotem wlać do brytfanki, domieszać mąkę, sok cytrynowy, galaretkę i wino. Wygotować do połowy, przyprawić solą i pieprzem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|