| Potrawa: Gołębie na sposób włoski | |
| Składniki: Na farsz:
6 łyżek świeżej słoniny pokrojonej drobną kostkę
1 cebula obrana i drobni posiekana 1 ząbek czosnku brany i drobno posiekany . -wątróbki z gołębi posiekane
4 łyżeczki drobno posiekanej zielonej
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku- 4 kromki białego pieczywa z odciętą skórką namoczone w 200 ml bulionu i 5 łyżkach śmietany
4 płaskie łyżki tartego parmezanu pieprz 4 żółtka
24 zielone oliwki nadziane papryką posiekane
4 młode sprawione dzikie gołębie pieprz
4 cieniutkie plasterki świeżej słoniny .. .... 10x20cm 2 łyżki masła
| Sposób przygotowania: Pokrojoną słoninę podsmażyć w rondelku i odlać połowę tłuszczu, a na reszcie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wątróbki i zieleninę, poddusić razem przez minutę i wystudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
Gołębie natrzeć pieprzem w środku i z wierzchu. Napełnić farszem, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Plasterki słoniny położyć na piersiach ptaków, wetknąć pod nie skrzydełka i nóżki, mocno obwiązać. W brytfannie rozpuścić masło, ułożyć gołębie piersiami do góry, wsunąć do piekarnika i piec przez godzinę.
Dodatek: duszone jarzynki. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|