strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Gołębie z jarzynkami
Składniki:
2 łyżki masła 2młode sprawione dzikie gołębie
przecięte na pół - 40 ml koniaku 2-3 pory
oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki 2 cebule
obrane i posiekane 250 g oczyszczonych i pokrojonych na plasterki pieczarek pieprz 1/8 I bulionu z drobiu 200 ml białego wytrawnego wina Do sosu: 4 łyżki masła
4 łyżki mąki 200 ml bulionu z drobiu 1/4 I śmietany pieprz i sól około 2 łyżek soku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Masło stopić w brytfannie i obsmażyć gołębie. Polać je koniakiem i wyjąć. Do brytfanny wrzucić pory, cebulę i pieczarki, położyć połówki gołębi wewnętrzną stroną w dół, posypać pieprzem. Wlać bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia. Brytfannę przykryć, wsunąć do piekarnika i dusić 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Co pewien czas mięso trze-ba polać wytworzonym sosem. W tym czasie rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Za pomocą trzepaczki połączyć z nią bulion, nieco wygotować. Dodać śmietanę i znowu gotować, aż sos będzie zawiesisty. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem cytrynowym. Połówki gołębi ułożyć na ogrzanym półmisku i otoczyć jarzynkami. Wlać sos do brytfanny i wygotować mieszając. Polać sosem gołębie i jarzynki.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton