| Potrawa: Gołębie duszone w jarzynach | |
| Składniki: 2 gołębie oskubane i wypatroszone-1 łyżka oleju 2 łyżki masła
60 g przerośniętego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula obrana i drobno posiekana 1 pęczek włoszczyzny oczyszczonej i drobno posiekanej
1 1/2 łyżki mąki
100 ml białego wytrawnego wina 200 ml mocnego bulionu z drobiu (może być bulion z proszku-) 150 g drobnych pieczarek oczyszczonych i przekrojonych
na połówki . . . .. . -pieprz
1 łyżka mąki zarobionej z 1 łyżką masła
4 łyżki ekstraktu z dziczyzny
1 jabłko obranie i utarte
| Sposób przygotowania: Gołębie dobrze wymyć w zimnej wodzie, osuszyć i przeciąć wzdłuż na połówki. Wyjąć kości grzbietowe i żeberka. Na patelni rozgrzać olej z masłem i szybko zrumienić połówki ptaków, po czym odstawić na bok. Stopić boczek, dodać cebulę, włoszczyznę i dusić mieszając, aż cebula będzie szklista. Wówczas oprószyć mąką, zamieszać kilka razy. Wlać wino, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać bulion, zagotować i przelać do ogniotrwałej formy. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Do sosu wrzucić pieczarki. Włożyć połówki gołębi, popieprzyć. Nakryć formę pokrywą i wstawić do piecyka. Gdy sos się zagotuje, zredukować tempera-turę do 180°C i dusić przez 30 minut. Gołębie wyjąć i trzymać w cieple, a do sosu dodać mąkę z masłem i gotować 2 minuty. Dodać jeszcze ekstrakt i tarte jabłko. Zagotować i z powrotem włożyć połówki ptaków. Dodatki: makaron, duszone jabłka napełnione borówkami. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|