| Potrawa: Pieczone piersi gołębi | |
| Składniki: 5 sprawionych gołębi
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki siekanej zielnej pietruszki 1 łyżka drobniutko posiekanej cebuli 10 cienkich plasterków świeżej słoniny 10 x 20 cm 50 g masła
3 łyżki masła
5 krymek białego pieczywa z odciętą skórką
| Sposób przygotowania: Z gołębi ostrożnie odłączyć piersi i zdjąć skórkę. Zmieszać przyprawy, skórkę cytrynową, pietruszkę i cebulę. Natrzeć mięso i każdy kawałek owinąć plasterkiem słoniny. Na brytfannie zapienić masło, włożyć piersi i usmażyć je, po czym temperaturę zmniejszyć. Zdjąć słoninę i zrumienić mięso.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kromki pieczywa z obu stron. Filety z gołębi kłaść na kromkach pieczywa i podawać.
Dodatki: krótko duszone pomidory, wydrążone i napełnione jajecznicą, oraz sałata. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|