| Potrawa: Pie-angielski pasztet z gołębi | |
| Składniki: 3 młode sprawione gołębie 4 łyżki masła 1 łyżka oleju 600 g ziemniaków obranych
i pokrojonych w drobną kostkę
2 cebule obrane pokrojone w małe kawałki
1 ząbek czosnku obrany drobno posiekany 1/3 łyżeczki tymianku 300g serc karczochów pokrojonych na plasterki. -
150 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
3 pomidory sparzone- obrane i grubo pokrojone 6 łyżek drobno- posiekanej zielonej pietruszki
120 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w cienkie paseczki
80 mI madery .... 100 ml mocnego bulionu ż dziczyzny lub innego bulionu mięsnego
500 g kruchego ciasta (str. 31) 1 białko lekko ubite
1 żółtko lekko ubite
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 230° C. Gołębie umyć wewnątrz i z wierzchu, osuszyć, przekroić na cztery części, wyjąć koś-ci grzbietowe i żeberka. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i olej. Obsmażyć kawałki gołębi i odstawić na bok. Ogniotrwałą formę z szerokim brzegiem nasmarować 3 łyżkami masła. Ułożyć w niej warstwami jarzyny, zioła i boczek. Gołębie muszą być na wierzchu. Zalać maderą i bulionem. Forma powinna być napełniona prawie po brzegi. Ciasto rozwałkować na wielkość pokrywki. Brzegi formy wysmarować białkiem, nałożyć płat ciasta i mocno zacisnąć. Na środku wyciąć okrągły otwór, aby mogła ujść para. Z resztek ciasta wykroić ozdóbki. Wokół otworu przykleić białkiem pasek ciasta. Całą powierzchnię pokrywy z ciasta posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175° C i dopiec w ciągu dalszych 40 minut. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|