strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pie-angielski pasztet z gołębi
Składniki:
3 młode sprawione gołębie 4 łyżki masła
1 łyżka oleju 600 g ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę 2 cebule obrane
pokrojone w małe kawałki 1 ząbek czosnku obrany
drobno posiekany 1/3 łyżeczki tymianku 300g serc karczochów
pokrojonych na plasterki. - 150 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki 3 pomidory
sparzone-
obrane i grubo pokrojone 6 łyżek drobno- posiekanej zielonej pietruszki 120 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w cienkie paseczki 80 mI madery .... 100 ml mocnego bulionu ż dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 500 g kruchego ciasta (str. 31) 1 białko lekko ubite 1 żółtko lekko ubite
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 230° C. Gołębie umyć wewnątrz i z wierzchu, osuszyć, przekroić na cztery części, wyjąć koś-ci grzbietowe i żeberka. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i olej. Obsmażyć kawałki gołębi i odstawić na bok. Ogniotrwałą formę z szerokim brzegiem nasmarować 3 łyżkami masła. Ułożyć w niej warstwami jarzyny, zioła i boczek. Gołębie muszą być na wierzchu. Zalać maderą i bulionem. Forma powinna być napełniona prawie po brzegi. Ciasto rozwałkować na wielkość pokrywki. Brzegi formy wysmarować białkiem, nałożyć płat ciasta i mocno zacisnąć. Na środku wyciąć okrągły otwór, aby mogła ujść para. Z resztek ciasta wykroić ozdóbki. Wokół otworu przykleić białkiem pasek ciasta. Całą powierzchnię pokrywy z ciasta posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175° C i dopiec w ciągu dalszych 40 minut.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton