strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Nogi dzika na gorąco
Składniki:
Nogi dzika
włoszczyzna
1 cebula
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2-~ ziarenka jałowca
1 listek laurowy
1 goździk
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
sól. 2 jajka
100 g masła
1 cebula
po szczypcie pieprzu i mielonego ziela
sól
1 łyżka tartej bułki. Sos: 1 łyżka musztardy
pół szklanki białego wina
pół szklanki rosołu
sok z 1 cytryny
szczypta cukru
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone starannie nogi opalić, odciąć raciczki w przegubie, dokładnie umyć. Włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, korzenie, sok z cytryny, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy miękkie, wyjąć, przestudzić, przekroić na pół, delikatnie obrać mięso z kości, ułożyć na ściereczce do osuszenia. Na maśle zeszklić drobno pokrojone cebule, dodać sól, pieprz, ziele, wymieszać, przestudzić, wymieszać dokładnie z rozbitymi jajkami. Każdy kawałek mięsa maczać w jajku z masłem, posypać tartą bułką, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, opiec na rumiano. Po-dawać z ziemniakami i sosem. Sos przygotować następująco: na tłuszczu spod pieczeni zrobić zasmażkę z mąką, rozprowadzić przecedzonym rosołem, w którym gotowały się nogi, dodać sól, cukier, sok z cytryny, wino i musztardę. Wymieszać, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton