| Potrawa: Potrawka z kaczki |  |
| Składniki: 1 młoda sprawiona kaczka około 850 g
piepr-3 łyżki stopionego masła 250 g pieczarek oczyszczonych
i pokrojonych na plasterki 20 ml koniaku
1 obrana i posiekana cebula
1 mały ząbek czosnku obrany i posiekany
1 marchew obrana i posiekana
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 100 ml białego wytrawnego wicia
100 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego
1 liść laurowy
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i z wierzchu natrzeć mocno pieprzem i posmarować masłem. Położyć w brytfannie na grzbiecie, wsunąć do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień do 175°C i piec jeszcze 30-35 minut. Kaczkę wyjąć i trzymać w cieple.
Powstały sos nieco odtłuścić, pod-dusić w nim pieczarki. Pieczarki wyjąć, a do sosu wlać koniak. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki, włożyć do brytfanny, dodać pieczar-ki i trzymać w cieple. Kręgosłup rozdrobnić i wraz z okrawkami mięsa, cebulą, czosnkiem, marchwią i pietruszką podsmażyć w rondelku w 2 łyżkach tłuszczu spod kaczki.
Dolać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać liść laurowy, tymianek, ziarna pieprzu i keczup, gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito, wlać z powrotem do rondelka, do-mieszać musztardę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać mięso. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|