strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Potrawka z kaczki
Składniki:
1 młoda
sprawiona kaczka
około 850 g piepr-3 łyżki stopionego masła 250 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki 20 ml koniaku 1 obrana i posiekana cebula 1 mały ząbek czosnku
obrany i posiekany 1 marchew
obrana i posiekana 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 100 ml białego wytrawnego wicia 100 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i z wierzchu natrzeć mocno pieprzem i posmarować masłem. Położyć w brytfannie na grzbiecie, wsunąć do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień do 175°C i piec jeszcze 30-35 minut. Kaczkę wyjąć i trzymać w cieple. Powstały sos nieco odtłuścić, pod-dusić w nim pieczarki. Pieczarki wyjąć, a do sosu wlać koniak. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki, włożyć do brytfanny, dodać pieczar-ki i trzymać w cieple. Kręgosłup rozdrobnić i wraz z okrawkami mięsa, cebulą, czosnkiem, marchwią i pietruszką podsmażyć w rondelku w 2 łyżkach tłuszczu spod kaczki. Dolać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać liść laurowy, tymianek, ziarna pieprzu i keczup, gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito, wlać z powrotem do rondelka, do-mieszać musztardę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać mięso.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton