strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zapiekanka z dziczyzny
Składniki:
1 łyżka masła 8 ziemniaków ugotowanych
obranych ze skórki i pokrojonych w talarki (gotowany makaron albo ryż) 2 drobniutko posiekane cebule` 2 ząbki czosnku
obrane i drobno posiekane 4-5pomidorów sparzonych
obranych pokrojonych w plasterki 200 g pieczarek
oczyszczonych i pokrojonych na plasterki- 400-500 g resztek pieczonej lub gotowanej dziczyzny 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka majeranku 2 jajka ubite z 6łyżkami tartego sera 100 ml esencjonalnego bulionu mięsnego 2 1/2 łyżeczki soli 1/2łyżeczki pieprzu- szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki tartego sera 40 g wiórków maślanych i
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Formę zapiekankową nasmarować masłem. Włożyć połowę ziemniaków, jarzyn i mięsa, posypać połowę ziół. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Równo-miernie zalać mieszanką jajeczną, posypać serem i rozrzucić po wierzchu wiórki maślane. Zapiekać 35 minut. Dodać pokrojoną w drobną kostkę chudą wędzoną szynkę lub boczek.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton