| Potrawa: Budyń z dziczyzny z dziczyzny | |
| Składniki: 500 g pieczonej lub gotowanej dziczyzny
2 cebule obrane 'i pokrojone na kawałki-
175 g świeżej słoniny pokrojonej w dużą kostkę lub wędzonego boczku 2 bułki bez skórki namoczone
w 100 ml bulionu-
7 jagód jałowca 4 żółtka
40g tartego parmezanu-1/3 łyżeczki tymianku 1/3łyżeczki majeranku
4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
40 ml madery 30 ml koniaku
1 łyżeczka soli 1/8łyżeczkipieprzu 4 ubite białka
3 łyżki miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
| Sposób przygotowania: Mięso, cebulę, słoninę, bułkę i jagody jałowca zemleć w maszynce do mięsa. Dobrze wymieszać z resztą składników, oprócz piany. Na końcu ostrożnie połączyć z ubitą pianą. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ogniotrwałą formę o gładkich ściankach, z pokrywą, nasmarować masłem i wy-sypać tartą bułką (także pokrywę). Włożyć masę, wygładzić powierzchnię, nakryć pokrywą i piec 1 1/2 godziny. Próbować patyczkiem, czy budyń jest gotowy.
Dodatki: duszone jarzyny, sałata, sos pomidorowy lub chrzanowy | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|