strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kotlety z dzika II
Składniki:
500 g schabu z dzika
2 jajka
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanych migdałów
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
ćwierć łyżeczki majeranku
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Mięso odciąć od kości i namoczyć na noc w mleku. Po wyjęciu osuszyć, pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, natrzeć utartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem. Ułożyć kotlety jeden na drugim i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć mąką i usmażyć na gorącym tłuszczu. Jajka wymieszać z usiekanymi migdałami i zieloną pietruszką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone mięso ułożyć w żaroodpornym półmisku i zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 10 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton