| Potrawa: Zrazy z sarny lub jelenia po staropolsku |  |
| Składniki: Składniki: 70 dag mięsa z udźca bez kości lub polędwicy 1/4 I kwaśnej śmietany 2 dag mąki 4-5 dag suszonych grzybów 10 dag masła 1 kg ziemniaków sól pieprz 3/4 I wody można dodać: 5-7 szt. suszonych śliwek 1-2 ząbki czosnku jałowiec.
Zaprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi pietruszki selera 10 dag cebuli 2 łyżki oleju 2-3 szt. ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 1-2 jagody jałowcowe 5 g cukru.
| Sposób przygotowania: Mięso na zrazy powinno być dobrze skruszałe, można je przetrzymać przez pewien okres w zaprawie jarzynowej lub octowej. Można także obłożyć pokrzywą lub włożyć do kwaśnego mleka. Przygotować zaprawę jarzynową: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, dodać olej, zmiażdżone przyprawy i dobrze wygnieść. Mięso umyć, zdjąć ścięgna, natrzeć jarzynami, włożyć do emaliowanego garnka, obłożyć pozostałymi jarzynami, przykryć garnek i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 48 godz. Po wyjęciu mięso opłukać z warzyw pod bieżącą zimną wodą, osączyć. Mięso pokrajać w poprzek włókien na małe plastry (po 2 na osobę), lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i szybko obsmażyć na maśle. Grzyby namoczyć w przegotowanej ochłodzonej wodzie (3/4 I) i ugotować do miękkości. Grzyby wyjąć z wywaru i pokrajać w paseczki. Do rondla włożyć zrazy, posypać grzybami, za-lać częścią wywaru z grzybów, szczelnie przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu. Do miękkiego prawie mięsa dodać pozostały wy-war z grzybów, zagotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w grube plastry i włożyć do rondla z mięsem i grzybami. Rondel przykryć, potrząsnąć ostrożnie, aby sosem oblać ziemniaki i dalej gotować na bardzo małym ogniu. Śmietanę rozmieszać z mąką i wlać do rondla, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie. Gotować jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Jeżeli ktoś lubi, to w trakcie gotowania można dodać 2-3 rozgniecione ziarna jałowca, 3-4 namoczone suszone śliwki bez pestek, 1-2 rozgniecione ząbki czosnku. Do zrazów podać białe pieczywo, buraczki zasmażane, kapustę czerwoną, zieloną sałatę, | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|