strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY Z.ROŻNA I
Składniki:
Składniki: 2-4 kuropatwy
20-30 dog słoniny
kilka gałązek zielonej 'pietruszki
sól
Pieprz
mielona papryka (słodka).
Sposób przygotowania:
Oskubane z piór i wypatroszone tuszki kuropatw umyć, osączyć z wody, natrzeć solą i przyprawami, pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Słoninę pokrajać w cienkie plastry, obłożyć nimi tuszki, przypiąć wykałaczkami lub słupkami słoniny, naszpikować kuropatwy. Do wnętrz tuszek włożyć po 2-3 gałązki zielonej pietruszki. Na rożna nabić (nałożyć) kuropatwy, piec nad ogniskiem obracając, aby równomiernie zarumieniły się ze wszystkich stron. Pod koniec pieczenia można zdjąć plasterki słoniny, aby tuszki nabrały pięknego koloru. a skórka była chrupiąca. Podawać z białym pieczywem (po pół lub po całej kuropatwie), pieczonymi w ognisku ziemniakami, jeżeli to możliwe - to również z listkami zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton