| Potrawa: KONSERWOWY GULASZ Z GRZYBAMI |  |
| Składniki: Składniki: 1 konserwa wołowiny we własnym sosie lub wołowej mielonki 20 dog świeżych grzybów !lub 1 dog suszonych grzybów albo też kostka koncentratu sosu grzybowego 5 dog tłuszczu 10 dog cebuli. 1/4 1 śmietany (można nie dodawać) sól. pieprz.
| Sposób przygotowania: Jeżeli istnieją możliwości, wówczas obraną i pokrajaną w kostkę cebulę poddusić na tłuszczu, dodać umyte i drobno pokrojone prawdziwki, podgrzybki lub pieczarki i dalej smażyć, aż sos wyparuje. Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać wyjęte z konserwy , i pokrojone w paski , lub słupki mięso (razem z tłuszczem i galaretką z konserwy), poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, śmietaną.
W sytuacji, kiedy nie ma możliwości uduszenia cebuli i grzybów, wówczas do kociołka (lub garnka) włożyć pokrojoną cebule oraz rozdrobnione (wieże grzyby (lub suszone grzyby albo kostkę koncentratu sosu grzybowego, pokrojone mięso wraz z tłuszczem i galaretką, pół szklanki wody i całość dusić około 20 minut. Do potrawy do-dać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. .
Podawać i pieczywem, pieczonymi' w ognisku ziemniakami, kiszonym ogórkiem. . | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|