strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KONSERWOWY GULASZ Z GRZYBAMI
Składniki:
Składniki: 1 konserwa wołowiny we własnym sosie lub wołowej mielonki
20 dog świeżych grzybów !lub 1 dog suszonych grzybów
albo też kostka koncentratu sosu grzybowego
5 dog tłuszczu
10 dog cebuli. 1/4 1 śmietany (można nie dodawać)
sól. pieprz.
Sposób przygotowania:
Jeżeli istnieją możliwości, wówczas obraną i pokrajaną w kostkę cebulę poddusić na tłuszczu, dodać umyte i drobno pokrojone prawdziwki, podgrzybki lub pieczarki i dalej smażyć, aż sos wyparuje. Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać wyjęte z konserwy , i pokrojone w paski , lub słupki mięso (razem z tłuszczem i galaretką z konserwy), poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, śmietaną. W sytuacji, kiedy nie ma możliwości uduszenia cebuli i grzybów, wówczas do kociołka (lub garnka) włożyć pokrojoną cebule oraz rozdrobnione (wieże grzyby (lub suszone grzyby albo kostkę koncentratu sosu grzybowego, pokrojone mięso wraz z tłuszczem i galaretką, pół szklanki wody i całość dusić około 20 minut. Do potrawy do-dać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. . Podawać i pieczywem, pieczonymi' w ognisku ziemniakami, kiszonym ogórkiem. .
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton