strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Żeberka
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Żeberka dzicze w sosie czereśniowym
Składniki:
1 kg żeberek
sól
sok z 1 cytryny
włoszczyzna
1 cebula
otarta skórka z połowy cytryny
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek jałowca. Sos: 500 g czereśni
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru
pół szklanki czerwonego wina
1 mały kieliszek koniaku
1 mała kajzerka.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zagotować w wodzie z sokiem cytrynowym, włoszczyzną, cebulą, jałowcem, zielem, solą i skórką cytrynową. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru, obrać z kości, podzielić na części, trzymać w cieple. Czereśnie, cynamon i bułkę zalać szklanką wywaru i winem. zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić cukrem i koniakiem. Żeberka polać sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton