| Potrawa: Pieczeń z jelenia nadziewana pieczarkami |  |
| Składniki: Składniki: 60-7~ dog mięsa z udźca (jednolity kawałek) 10 dog cebuli 2U dog pieczarek 3 łyżki bułki tartej 10 dog smalcu sól pieprz. Zaprawa jarzynowa: po 5 dog marchwi pietruszki i selera. 10 ~dag cebuli. po parę ziaren ziela angielskiego jałowca i pieprzu. 1 listek laurowy 2 łyżki oleju cukier.
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę jarzynową obrane i wypłukane jarzyny pokrajać w .cienkie plasterki (cebulę 'N kostkę) i dobrze wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami. olejem i odrobiną cukru.
Mięso umyć, osączyć z wody. natrzeć przyprawami, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, posypać pozostałymi z nacierania jarzynami, naczynie przykryć i. Wstawić na 48 godz. do chłodnego miejsca
. Przed sporządzeniem 'potrawy z mięsa zdjąć warzywa. Mięso rozbić na dość cienkie płaty, posypać salą i pieprzem. Przygotować, nadzienie: cebulę pokrajać w drobną kostkę , podsmażyć na tłuszczu razem z pokrojonym pieczarkami. Do lekko ochłodzonej masy do-dać bułkę tartą, doprawić do smaku solą I pieprzem. Masę przełożyć na mięso; równomiernie rozsmarować, zwinąć tak jak makowiec i obwiązać lnianym lub bawełnianym sznurkiem. -
Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć mięso, psi wierzchu polać gorącym tłuszczem ; i wstawić do ogrzanego piekarnika. W trakcie' pieczenia mięso skrapiać gorącą wodą lub` wywarem. Upieczone mięso podzielić na porcje tuż przed podaniem. Jako dodatek mogą być frytki, surówka z porów, selera, zielona sałata. - | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|