| Potrawa: Kuropatwa z jabłkami | |
| Składniki: Składniki 2 kuropatwy 10 dag słoniny 10 dag smalcu lub masła 50 dag kwaśnych jabłek (renety antonówki) 2-3 gałązki zielonej pietruszki majeranek sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy umyć. Tuszki owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub słoniną przypiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, polać roztopionym tłuszczem i piec około 20 minut, skrapiając tuszki 1-2 łyżkami gorącej wody, później wytworzonym sosem. Kuropatwy wyjąć, przekroić wzdłuż kręgosłupa. Na dno brytfanny położyć obrane i pokrojone w grube plastry jabłka, a na nich - połówki kuropatw (przeciętą częścią na jabłkach). Piec do miękkości mięsa. Podaje się porcje kuropatwy ułożone na warstwie jabłek, z sałatą z czerwonej kapusty, ziemniakami. Kuropatwy dusi się często w śmietanie, winie, z grzybami, nadziewa farszami z grzybów, cielęciny, wątróbek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|