strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażanta pieczonego nacieranego kremem z masła
Składniki:
Surowce: 1 bażant
5 dag słoniny
5-10 dag smalcu lub masła do pieczenia
sól. Krem: wątróbka i serce bażanta. 5 dag masła
łyżeczka soku cytrynowego
2-3 jagody jałowca
sól.
Sposób przygotowania:
Wypatroszonego i skruszałego bażanta (najlepszy ten natarty przyprawami i przetrzymany przez dłuższy czas w zamrażalniku) umyć, umiarkowanie posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na dwie godziny. W tym czasie przygotować krem: wątróbkę i serce drobno posiekać, rozetrzeć na miazgę i utrzeć z masłem na krem. W trakcie ucierania dodać sól, sok z cytryny, rozgniecione jagody jałowca. Wnętrze tuszki pokryć równomiernie kremem. Cienkimi plastrami słoniny owinąć bażanta i włożyć do brytfanny, polać roztopionym masłem. W trakcie pieczenia bażanta polać 2 łyżkami rosołu (może być białe wytrawne wino). Z prawie miękkiego bażanta zdjąć plastry słoniny i dalej piec do zrumienienia skórki. Porcja bażanta (najczęściej 2-4 porcje) polane esencjonalnym sosem z pieczenia podaje się z ziemniakami, surówka-mi, borówkami do mięs, kompotami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton