strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: PANIEROWANE UDKA KURZE Z GRILLA
Składniki:
Składniki: 4 udka
1 jajko
mąka
bufka tarta
sól
pieprz
3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
Udka umyć, dobrze osączyć z wody, oprószyć solą i pieprzem. Jajko umyć, wybić do talerza, rozbić widelcem. Udka oprószyć mąką, maczać w rozbitym jajku, obtoczyć w bułce tartej, przygnieść dłonią, aby bułka dobrze przykleiła się. Piec około 25 min. na rozgrzanym grillu niezbyt blisko żaru, często obracać i skrapiać lekko olejem. Podawać z dodatkiem zielonej papryki, sałaty, ogórka, pieczywa. Upieczona udka doskonale smakują również na zimno.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton