| Potrawa: WARZYWA Z GRILLA | |
| Składniki: Składniki: 1 nieduża cukinia 1 bakłażan 3 pomidory 3 strąki mięsistej papryki
3 cebule 3 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku (można nie dodawać) zioła (wg uznania mogą być np. prowansalskie) sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Jarzyny umyć, osączyć z wody. Cukinię, pomidory i paprykę przekroić wzdłuż na połowę (z papryki usunąć gniazda nasienne). Bakłażana pokroić wzdłuż na połowę, wierzchnią część naciąć ostrym nożem, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w ćwiartki.
Przygotowane warzywa oprószyć solą roztartą z czosnkiem, przyprawami (można nie dodawać), skropić olejem. Na rozgrzanym grillu położyć przygotowane warzywa prze-ciętymi częściami do dołu. Warzywa parę razy obrócić, aby równomiernie upiekły się.
Tak przyrządzone warzywa będą doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych z grilla. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|