strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: PIZZA Z SZYNKĄ Z DZIKA
Składniki:
Składniki. Ciasto: 25 dag mąki
3 dag drożdży
oliwa
sól
woda. Dodatki: 15-25 dag szynki wędzonej z dzika (mogą być okrawki
obsuszone plasterki)
25 dag tartego sera żółtego
3-4 ząbki czosnku
10 dag cebuli
po pół łyżki oregano i bazylii
sól
pieprz
50 dag pomidorów pokrajanych w plastry
kilka krążków papryki
pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: z mąki, drożdży, szczypty soli i 4 łyżek oliwy wyrobić ciasto (składniki muszą być ciepłe o podobnej temperaturze, wówczas ciasto uda się), pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić dodając do ciasta trochę pieprzu. Rozwałkować cienki placek, włożyć do tortownicy lub innej okrągłej formy, brzegi ciasta lekko podwinąć na brzeg formy, aby powstała niecka. Ciasto posmarować oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ułożyć ładnie kawałki szynki, krążki papryki, cebuli i pomidorów, całość posypać tartym żółtym serem wymieszanym z ziołami. Naczynie z pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 15 do 40 minut (w zależności od grubości placka drożdżowego). Po upieczeniu natychmiast gorącą pizzę podawać do jedzenia. Podgrzewana traci na wyglądzie i smaku.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton